Терористичната организация Ислямска държава (ИД) разполага с около 300 милиона долара след

...
Терористичната организация Ислямска държава (ИД) разполага с около 300 милиона долара след
Коментари Харесай

ООН: „Ислямска държава“ разполага с около 300 млн. долара

Терористичната организация  " Ислямска страна " (ИД) разполага с към 300 милиона долара след загубата на по този начин наречения си " халифат " в Ирак и Сирия, съобщи Асошиейтед прес, като цитира отчет на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Гутериш предизвестява в документа, изпратен до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че е допустимо затишието в офанзивите на ИД да е временно.

Макар загубата на територии да е прекратила опцията на джихадистката формация да получава приходи от продажба на нефт, тя разполага с достатъчно средства да финансира терористични набези в Ирак, Сирия и други страни, излиза наяве от отчета.

Гутериш показва, че най-често срещаният способ за финансиране на организацията е посредством неофициални прехвърляния на пари. Друг вероятен източник на средства са разграбените артефакти от владените от ИД територии. Според генералния секретар на Организация на обединените нации терористичната организация също по този начин предизвиква финансовата самодостатъчност на мрежата си от поддръжници и почитатели в Близкия изток, Африка и Азия. В Сирия се развива загадка мрежа на ИД, сходна на тази в Ирак, като зачестяват офанзивите в следените от държавното управление региони.

Докладът обръща внимание и на съществуващите опасения във връзка със завръщането начуждестранни бойци на ИД в родните им страни. По данни на няколко неназовани страни към 25 % от задграничните бойци са били убити, а 15 % са в неопределеност.

" Като се има поради, че приблизителният първичен брой на включилите се към  " халифата "  чуждестранните бойци е към 40 000, тези проценти значат, че сред 24 000 и 30 000 от тях са живи ", се акцентира в отчета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР